Χαιρετισμός του Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών, των συλλογικών φορέων, γονείς και μαθητές του σχολείου μας. 

Καλημέρα σε όλους και όλες,

Εκ μέρους του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω σάς καλωσορίζω στον χώρο του σχολείου μας που φιλοξενεί σήμερα για μια ακόμα φορά την εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος του Αιγάλεω στις 29 Σεπτεμβρίου 1944.

Ο Ελληνικός Λαός και ανάμεσά τους και ο Αιγαλιώτικος  λαός από την πρώτη στιγμή της τριπλής φασιστικής κατοχής αντιστάθηκε  στους κατακτητές (Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους) κυρίως μέσω των αντιστασιακών οργανώσεων  (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ) με κάθε μέσο και κάθε ευκαιρία δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Με την κλιμάκωση της αντίστασης  οι κατακτητές (κυρίως οι ναζί Γερμανοί) προέβησαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων ως αντίποινα.

Σε αυτό το σημείο, θα μου επιτρέψετε να επαναφέρω στην μνήμη μας ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Μαργαρίτη το οποίο περιλαμβάνεται ως παράθεμα στο σχολικό εγχειρίδιο της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου:

Με την είσοδο του 1944 η πρακτική των μαζικών εκτελέσεων γενικεύτηκε... Πολύ δύσκολα βρίσκουμε περιοχή της Ελλάδας που να μην έχει τη δική της μερίδα σε αυτή τη θανατηφόρα λαίλαπα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Οι διαρκείς εκτελέσεις σε μικρή κλίμακα δεν καταγράφονταν, όπως δεν καταγραφόταν μεγάλο ποσοστό του «μεριδίου» των ταγμάτων ασφαλείας και των άλλων παραστρατιωτικών, αστυνομικών ή άλλων σχηματισμών των συνεργατών του κατακτητή, εξαιρετικά θανατηφόρων στις επιδρομές τους.” 

Οι μαθητές των σχολείων της χώρας μας  πολλές σχολικές χρονιές δεν προλαβαίνουν λόγω χρόνου να διδαχθούν στο μάθημα της Ιστορίας τη σχετική ενότητα “Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση” διότι αυτή παρουσιάζεται  προς το τέλος των περιεχομένων του βιβλίου.

Όμως οι μαθητές του δικού μας σχολείου του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω, έχουν την ευκαιρία να καλύψουν αυτό το “κενό ιστορικής μνήμης” μέσω της δια ζώσης εμπλοκής τους στα δρώμενα αυτών των εκδηλώσεων σχετικά με το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ του ΑΙΓΑΛΕΩ.

Με επικεφαλής τη φιλόλογο μας αξιότιμη κυρία Κωνσταντίνα Τσιώρου, και σε συνεργασία με τους εκαπιδευτικούς κκ Βασιλική Γεωργακοπούλου, Ηρώ Μίχα, Αμαλία Αναγνωστοπούλου, τη φετινή χρονιά ομάδα μαθητών “περπάτησαν” στους δρόμους της περιοχής του Αγίου Γεωργίου που κυρίως κτυπήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.

Επιπλέον, όλοι οι μαθητές μας έλαβαν μέρος σε έρευνα σχετικά με το Ολοκαύτωμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στην  σημερινής μας εκδήλωση, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο  ανάλογες δραστηριότητες  του σχολείου προηγουμένων ετών.

Θεωρούμε  υποχρέωση  μας να συμβάλλει το σχολείο μας με όσες δυνάμεις διαθέτει στην ενημέρωση της νέας γενιάς μαθητών του Αιγάλεω για την θηριωδία που διαπράχθηκε στον τόπο όπου ζούν και μορφώνονται.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι από τους απογόνους των θυμάτων του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ (εγγόνια και δισέγγονα) θα φοιτούσαν ή και φοιτούν σήμερα σε αυτόν εδώ τον εκπαιδευτικό  χώρο.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

2020-2021

  • Εμφανίσεις: 149