Σχολείο για όλους

Μια παρουσίαση των δράσεων που εφαρμόστηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Σχολεία για όλους - Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία

Στο 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, στο οποίο κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν 195 μαθητές και μαθήτριες, ένα ποσοστό -περίπου 5-10% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού- αποτελείται κάθε χρόνο από πρόσφυγες και μετανάστες.Το σχολείο μας είναι ανοικτό στην κοινωνία με πληθώρα δράσεων κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Υλοποιούμε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, συμμετείχαμε 3 χρόνια στο πανελλήνιο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» και έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και την τοπική κοινωνία. Συμμετέχουμε σε πανελλήνιους αλλά και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και μας αρέσουν τα ταξίδια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για να γνωρίζουμε διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε στο σχολείο μας Τάξη Υποδοχής ΖΕΠ προσφύγων μαθητών και μαθητριών. Ο αριθμός των προσφύγων μαθητών φέτος δεν δικαιολογούσε την ίδρυση τάξης υποδοχής, αποφασίσαμε όμως να συμμετάσχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Σχολεία για Όλους- Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία», ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις γνωστικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών μας.
• Εδραίωση στο σχολείο μας κλίματος σεβασμού και εμπιστοσύνης, ώστε να νιώθουν οι μαθητές πρόσφυγες και μετανάστες ασφάλεια και να δημιουργούν σχέσεις με πρόσωπα αναφοράς.
• Ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας μέσα από προγράμματα και εξωσχολικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην προώθηση των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Αξιοποίηση του πολυπολιτισμικού και πολυγλωσσικού υποβάθρου της σχολικής κοινότητας, ώστε να γίνει η διαφορετικότητα ορατή και αποδεκτή ως αναπόσπαστο μέρος του σχολείου.
• Γνωριμία και συνεργασία με γονείς πρόσφυγες και μετανάστες και με τους φορείς που τους υποστηρίζουν.
• Συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτιστικούς φορείς, τοπικές αρχές.
• Συνεργασία με άλλα σχολεία για ανταλλαγή καλών πρακτικών.
Δράσεις ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας για τη συμπερίληψη

Στην καθημερινή ζωή του σχολείου μας ...
Δημιουργήσαμε πολύγλωσσο τιμοκατάλογο για το κυλικείο του σχολείου μας με τη συνεργασία των μαθητών και των μαθητριών του Α1.
Στο θέατρο...
Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022/ Εθνικό Θέατρο, “Το αγόρι στο θεωρείο”
Παρακολουθήσαμε τη θεατρική διασκευή του βραβευμένου μυθιστορήματος της Αγγελικής Δαρλάση. Μια ιστορία για την απώλεια, την προσφυγιά, την ανθρωπιά και τη δύναμη της φαντασίας, εμπνευσμένη από το πραγματικό 
συμβάν της εγκατάστασης μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1922…
Στο Μουσείο...
Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού ΑιγάλεωΠεριπλανηθήκαμε στην Ιωνία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο και στις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας μέσα από αντικείμενα και ιστορικά τεκμήρια που διασώθηκαν από τους πρόσφυγες που κατοίκησαν στο Αιγάλεω από το 1922 και έπειτα.
Αναλάβαμε μια αποστολή, όπως φαίνεται στα φύλλα εργασίας μας -στα ελληνικά, αραβικά και κινέζικα…
Καταγράψαμε τις εντυπώσεις μας και προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: Αν έπρεπε να αφήσετε 
το σπίτι σας/ τη χώρα, λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. εξαιτίας του πολέμου), ποιο/α αντικείμενο/α (εκτός από 
το κινητό σας τηλέφωνο) θα παίρνατε μαζί σας και γιατί;
Για κάποιους, βέβαια, το ερώτημα δεν ήταν υποθετικό…
Αλλά και μέσα στην τάξη...
για παράδειγμα, στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού…
Με αφορμή και την επικαιρότητα, διαβάσαμε σχετικά ποιήματα…...επιλέξαμε όσα μας συγκίνησαν, θυμηθήκαμε κι άλλους αγαπημένους στίχους ποιημάτων και τραγουδιών…… και δημιουργήσαμε τη δική μας “Αντιπολεμική 
Εφημερίδα” και το δικό μας “Αντιπολεμικό Μουσείο”, με πεζά και ποιητικά κείμενα, αλλά και άλλα έργα τέχνης, τα 
οποία επιλέξαμε, παρουσιάσαμε και σχολιάσαμε. Πώς εφαρμόσαμε το Σχέδιο Δράσης μας;
Τη στιγμή που ξεκινούσαμε την παρέμβασή μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία για όλους», στο δυναμικό του σχολείου μας υπήρχαν εγγεγραμμένοι 7 μαθητές πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δυσκολεύονταν να ενταχθούν ενεργά στο πλαίσιο των μαθημάτων, αλλά και στην κοινωνική ζωή του σχολείου. 
Έτσι, σκοπός του Σχεδίου Δράσης μας ήταν να γίνει το σχολείο μας πιο συμπεριληπτικό και να είναι σε θέση να υποστηρίζει ανοιχτά τη διαφορετικότητα

διαβάστε περισσότερα

2021-2022

  • Εμφανίσεις: 35